Werken bij Triple | Waardevolle lessen die ik heb geleerd als toekomstige Tech Lead
Overslaan naar content

BLOG

Waardevolle lessen die ik heb geleerd als toekomstige Tech Lead

Tech Lead Triple

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een blog waarin ik mijn eerste jaar bij Triple samenvatte. Ik beschreef de verantwoordelijkheden en taken die ik kreeg en de vooruitgang die ik in dat jaar heb geboekt. Ik eindigde mijn blog met de conclusie dat een van mijn belangrijkste focuspunten in het tweede jaar zou zijn om uit te vinden wat mijn langetermijndoel met betrekking tot persoonlijke groei zou zijn en een functie te vinden die past bij de dingen die ik graag doe. Ik legde ook uit dat binnen Triple iedereen graag wil helpen om je 'north star' te vinden. Dit was in feite wat mijn tweede jaar bij Triple in gang zette.

Het begin van mijn reis was het vinden van iets om me aan vast te houden. Bij het bekijken van interne vacatures keek ik naar banen die me aanspraken en probeerde ik overeenkomsten te vinden. Ik merkte al snel op dat al deze functies bredere verantwoordelijkheden hadden dan alleen code schrijven, vooral op het gebied van web. Deze banen varieerden van zeer technisch tot helemaal niet technisch.

In de daaropvolgende weken probeerde ik de posities te beperken tot een paar die haalbaar waren binnen enkele jaren. Het is goed om een ultiem doel te hebben, maar om naar dat doel toe te werken, moet je kleinere stappen nemen. Uiteindelijk had ik twee posities die mijn interesse hadden, die elkaars tegenpolen waren: solutions architect en product owner.

Ik besprak deze posities met verschillende collega's die ofwel ervaring hadden in een van de functies of hadden samengewerkt met iemand die die specifieke rol had. Mijn eerste doel van deze gesprekken was om een duidelijk beeld te krijgen van de overeenkomsten en verschillen tussen beide. Het tweede doel van de gesprekken was om ervoor te zorgen dat mensen wisten dat ik probeerde een loopbaanpad voor mezelf uit te stippelen. Zodra ze een solutions architect of product owner nodig hadden, wisten mensen dat ik die kloof zou willen opvullen als ik er klaar voor was.

In oktober 2021 bezocht ik een React-conferentie in Londen. Hoewel de onderwerpen relatief divers waren, begreep ik er niet veel van omdat ik nog relatief nieuw was in de (professionele) ontwikkeling. Nadat ik terugkwam, zei ik tegen mezelf dat als ik ooit de kans kreeg om het jaar daarna te gaan, ik meer tijd zou besteden aan de voorbereiding om ervoor te zorgen dat ik het meeste uit de conferentie haalde.

Die kans kreeg ik opnieuw in 2022. Hoewel de onderwerpen breed waren in 2022, richtten de meeste presentaties zich op één ding: de nieuwe versie van React. Tijdens deze conferentie merkte ik dat het mij eigenlijk vrij weinig kon schelen waarom React werkt zoals het werkt. Ik vind het leuk om React te implementeren om aan de behoeften van gebruikers te voldoen, maar ik geef niet om interne functies die er niet toe doen voor het succes van een web-applicatie. Ik verliet de conferentie nogal gedemotiveerd.

Een bepaalde presentatie trok echter mijn interesse: een presentatie van Michel Weststrate. Hij was een software-engineer die van richting veranderde en tech lead werd. Hij sprak niet over developen, maar over de overgang tussen de twee functies en de lessen die hij tijdens zijn reis had geleerd. Aangezien ik ook een developer was die op zoek was naar een andere richting, sprak deze presentatie mij aan en zou later een bron van inspiratie worden (spoiler alert).

Verandering van richting

Zoals ik al zei, merkte ik dat ik graag meer betrokken wilde zijn bij een project dan alleen het webgedeelte ervan. Ik denk graag breder dan alleen code. Tijdens een kortlopend project kreeg ik een glimp van specifieke verantwoordelijkheden die meestal bij een Tech Lead horen, en dat beviel me. In de daaropvolgende weken begon ik alles samen te vatten wat ik had opgeschreven op basis van wat ik had gelezen en gehoord tijdens vergaderingen met collega's over mijn loopbaantraject. Hoewel ik nog steeds gefocust was op Solutions Architect en Product Owner, kreeg ik de kans om een Tech Lead te zijn.

Ik noemde al dat een van de redenen waarom ik met collega's praatte, was om te laten zien dat ik ambitie had. Een van deze collega's sprak met een andere collega. Een paar weken geleden had een van onze klanten een Tech Lead nodig. Op dat moment waren er geen Tech Leads beschikbaar bij Triple, dus vroeg die collega me of ik nog steeds graag zelf een Tech Lead wilde worden.

Ik probeerde alles wat ik had verzameld te verbinden met tastbare functietitels, waaronder Tech Lead.

Definiëren van de rol van Tech Lead

Ik heb wat tijd besteed aan het onderzoeken van de functie om een duidelijk beeld te krijgen van de verantwoordelijkheden van een Tech Lead. Dit soort onderzoek kan worden onderverdeeld in twee soorten: interne begeleiding en extern onderzoek.

Interne begeleiding

Ongeveer elke twee maanden hebben we een 'evolutiegesprek' waarin je je voortgang van de afgelopen twee maanden bespreekt. Tijdens een van deze vergaderingen noemde ik dat ik probeerde mijn loopbaantraject uit te stippelen. Mijn manager legde verschillende rollen en mensen uit waarmee ik kon praten om deze functies beter te leren kennen.

Zoals ik al eerder in mijn blog heb vermeld, zijn mensen bij Triple enthousiast om hun kennis en de lessen die ze in hun carrière hebben geleerd te delen. Dus reageren ze meestal enthousiast wanneer ik met iemand wil praten. Voor mij betekende het plannen van een gesprek met de eerste collega dat de bal aan het rollen kwam. Deze persoon sprak met iemand anders over mijn ambitie, wat het proces op gang bracht om een Tech Lead-rol te krijgen in een project.

Binnen Triple hebben we verschillende documenten waarnaar we kunnen verwijzen als we willen begrijpen hoe we kunnen verbeteren in onze specifieke rol. Ik heb verwezen naar twee belangrijke documenten toen ik meer wilde weten over wat een tech lead doet, waarvan de eerste een document was dat de verschillen in verantwoordelijkheden en taken tussen een Solutions Architect en een Tech Lead beschrijft.

Tech Lead Triple

Zoals je kunt zien, worden er verschillende hoofdonderwerpen behandeld in het document, met verschillende subonderwerpen. Dit document was een van de belangrijkste bronnen van informatie waar ik naar verwees toen ik probeerde te leren wat een tech lead doet en wat zijn verantwoordelijkheden zijn.

Het tweede document is de skill matrix voor Tech Leads. Dit document legt uit hoe tech leads gewaardeerd worden binnen Triple. Het omvat verschillende onderwerpen met subonderwerpen, elk met een specifiek "niveau" eraan gekoppeld. De "niveaus" hebben me echt geholpen om een duidelijk beeld te krijgen van wat essentieel is als tech lead en wat niet.

Extern onderzoek

Terwijl ik intern onderzoek deed, probeerde ik ook verschillende andere manieren om een duidelijk beeld te krijgen van wat een tech lead definieert. Een van deze manieren was het opzoeken van mensen met een functie als Tech Lead op LinkedIn. Ik was vooral geïnteresseerd in de weg die deze mensen hebben afgelegd om te komen waar ze nu zijn en hoelang dat heeft geduurd vanaf het moment dat ze begonnen met ontwikkelen.

Daarnaast begon ik te kijken naar vacatures voor Tech Leads. Vacatures zijn een geweldige manier om een duidelijk beeld te krijgen van de belangrijkste verantwoordelijkheden. Daarnaast zijn vacatures een uitstekende aanvulling op LinkedIn-profielen, omdat ze beschrijven wat de kernactiviteiten zijn. De nadruk lag erop om overeenkomsten te vinden in de vacatures. Elk bedrijf heeft zijn eigen begrip van tech leads, maar uiteindelijk is het belangrijk om te weten wat de kernverantwoordelijkheden zijn.

Via deze twee wegen, samen met het interne onderzoek, kreeg ik een duidelijk beeld van wat de verantwoordelijkheden van een tech lead zijn en wat er van mij wordt verwacht als ik deze positie zou hebben.

Samenvatting

Aan het begin van dit jaar ben ik begonnen met zoeken naar wat ik op de lange termijn wilde doen. Ik realiseerde me al snel dat ik meer betrokkenheid wilde bij een product of project dan alleen het webaspect. Na het bekijken van verschillende interne vacatures en het praten met verschillende mensen binnen Triple, ben ik uiteindelijk terechtgekomen bij Tech Lead ondanks enkele omwegen. In de daaropvolgende weken heb ik veel gesprekken gevoerd en veel onderzoek gedaan om een duidelijk beeld te krijgen van de verantwoordelijkheden en taken van een Tech Lead. Uiteindelijk kreeg ik de kans om deze rol op me te nemen in een nieuw project.

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is dat je altijd wilt blijven verbeteren. Je moet intrinsiek gemotiveerd zijn om jezelf te blijven ontwikkelen. Daarnaast is het essentieel om te weten wat je weet en te weten wat je niet weet. Zorg ervoor dat wanneer je iets niet weet, je jezelf omringt met mensen die jouw zwakke punten aanvullen en vertrouw op hun expertise.

Het laatste wat ik heb geleerd, is dat het belangrijk is om jezelf goed voor te bereiden. Vooral wanneer je op jonge leeftijd een leiderschapspositie inneemt, zullen mensen anders naar je kijken: je komt binnen als groentje. Als je jezelf goed voorbereidt, zullen mensen dat zien en neemt je overtuigingskracht toe.

Vooruitkijkend

Kijkend naar de korte termijn, heb ik verschillende cursussen gepland om ervoor te zorgen dat mijn kennis en vaardigheden een solide basis hebben om op voort te bouwen. Het eerste project waarin ik als Tech Lead zal functioneren, start over enkele weken. Ik zal in de eerste paar weken zien waar ik nu sta. Als ik kennis of vaardigheden mis, zal ik contact opnemen met de juiste mensen om deze hiaten op te vullen. Ik weet dat ik nog niet gekwalificeerd genoeg ben om deze rol alleen op me te nemen, maar gelukkig heb ik begeleiding van meerdere ervaren collega's met wie ik kan praten als ik twijfel heb.

Meer verhalen van Tripelaars

Mijn eerste jaar als frontend developer

Rick Buter

Hoe Triple helpt om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen

Doorgroeien bij Triple

Sanjay combineert QA Engineering met zijn DJ carrière

Collega's in de spotlight