Overslaan naar content

BLOG

Mijn eerste jaar als frontend developer bij Triple

frontend developer

Mijn naam is Rick en 1 maart 2022 was een mijlpaaldatum voor mij: mijn eenjarig jubileum als werknemer bij Triple. Terugkijkend heb ik een ware transformatie doorgemaakt, van pas afgestudeerde tot professionele webontwikkelaar. Ik doe nu dingen die ik destijds nooit voor mogelijk had gehouden. Hoe is dat gebeurd? Eerlijk gezegd ging het vanzelf. Via deze blog wil ik graag mijn ontwikkeling van het afgelopen jaar met jullie delen.

De echte ervaring

Na succesvol mijn studie Communicatie & Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam te hebben afgerond, zette ik mijn eerste stappen in de zakenwereld: een fulltime baan bij Triple. Ik had al een tijdje fulltime gewerkt tussen mijn derde en vierde jaar van mijn studie, maar bij Triple voelde ik dat dit het echte werk was.

Het aspect dat dit enigszins uitdagend maakte, was het feit dat ik midden in een lockdown begon. Gelukkig verdwenen mijn zenuwen snel door de hartelijke ontvangst. Mijn collega's deden echt hun best om me op mijn gemak te stellen en me welkom te laten voelen. Ik mocht twee weken lang elke dag op kantoor werken en de collega's die thuiswerkten, kwamen een paar dagen per week naar kantoor. Op deze manier waren er nooit te veel mensen tegelijkertijd op kantoor, maar leerde ik toch iedereen 'live' kennen.

Het onboarding proces

Door geleidelijk aan steeds meer verantwoordelijkheden te krijgen, heb ik geen druk of stress ervaren. Ik kreeg een paar weken de tijd om vertrouwd te raken met de werkwijze bij Triple. Ik kende de termen Scrum, Jira en ticketingsystemen al, maar had er nog nooit professioneel mee gewerkt. Het leren hoe we deze principes gebruiken in ons werk legde een goede basis voor de rest van mijn carrière.

De technologiestack waarmee we werken was al enigszins bekend voor mij. Toch was mijn kennis van React.js bijvoorbeeld een beetje roestig. Gelukkig kreeg ik alle tijd die ik nodig had om het op te frissen en vertrouwd te raken met de nieuwste ontwikkelingen op het platform.

Het eerste project waar ik aan werkte, de Triple-app, was een bewuste keuze. Het voordeel van beginnen met een intern project is dat er minder druk is van een wachtende klant. Dat geeft je meer tijd om aan de slag te gaan. Kennis blijft zeker beter hangen als je het op je eigen tempo kunt opnemen. Stap voor stap maakte ik me vertrouwd met de werkwijzen, de technieken en het systeem dat we gebruiken om aanpassingen aan web-apps te beoordelen. Een geweldig systeem dat direct toepasbare, nuttige feedback geeft op je werk.

MySQL

Eerste project voor een grote Nederlandse streamingdienst

Als lid van een toegewijd multidisciplinair team breng ik het grootste deel van mijn tijd door bij een grote Nederlandse streamingdienst. Opnieuw verliep de introductie geleidelijk, stap voor stap. Voordat ik echte taken kreeg toegewezen, nam ik deel aan de dagelijkse stand-ups. Dit zijn korte staande vergaderingen waarin we plannen bespreken, taken verdelen, uitdagingen bespreken en anderen op de hoogte houden van de voortgang. Ik leerde de klanten kennen en luisterde aandachtig om te ontdekken wat er speelde in het project. De manier waarop de teams van de grote Nederlandse streamingdienst en Triple samenwerkten, verraste me. Het is niet alsof iedereen afzonderlijk aan zijn eigen taken werkt, er is echt een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid voor het gehele proces. Geweldig om te zien! Mijn eerste taak was het oplossen van een aantal relatief eenvoudige bugs. Niet de meest spannende taak, maar een ideale manier om de code door te nemen en het project te leren kennen. Nu ik bezig ben met grotere taken, pluk ik hier nog steeds de vruchten van. Mijn directe collega's in webontwikkeling hebben veel tijd geïnvesteerd in mijn begeleiding. Dit heeft me echt geholpen om het project snel onder de knie te krijgen.

Onboarding voor meerdere projecten

Toen ik er klaar voor was, betrok het team mij bij een toenemend aantal projecten, zowel korte als lopende projecten. Deze omvatten bijvoorbeeld de Triple-website, een regionale publieke omroep, een appelcidermerk en een televisiekanaal. Een interessant project om uit te lichten is de regionale publieke omroep, omdat het zo'n veelzijdig project is. Bij de streamingdienst richt mijn focus zich voornamelijk op één component van het geheel, namelijk video. Bij de regionale publieke omroep zijn mijn taken veel breder. Ik werk voor hen aan SEO, toegankelijkheid, prestaties en herontwerp. We doen de front-end en de back-end. In dit project heb ik zoveel nieuwe dingen geleerd. Bijvoorbeeld server-side rendering met behulp van Next.js, iets wat destijds compleet nieuw voor me was. Bij de regionale publieke omroep begon ik ook met kleinere taken zoals het oplossen van bugs en het herontwerpen van kleinere onderdelen. Na een paar weken kon ik me bezighouden met grotere functies. Nieuwe pagina's, zoekfuncties, grootschalige herontwerpen en verbeteringen in toegankelijkheid. En nu? Nu ben ik eigenlijk de enige webontwikkelaar bij Triple die voor deze omroep werkt. Het grootste deel van hun online contactpunten heeft nu mijn code erachter.

Waarom ik graag bij Triple werk

Toewijding is het eerste woord dat in me opkomt wanneer ik de cultuur binnen de organisatie beschrijf, ondanks dat ik mijn baan ben begonnen tijdens een strenge lockdown. Uiteraard was het moeilijker om de Triple-cultuur volledig te ervaren in die tijd. Wat me echt opviel aan alle mensen, van ontwikkelaars tot management, was hun toewijding, zowel aan projecten als op persoonlijk vlak. Ze hielpen bij complexe vraagstukken of kwamen langs voor een warm gesprek. Wat ook hielp waren de (vele!) verrassingspakketten die bij medewerkers thuis werden bezorgd. Elke keer weer bezorgden ze me een glimlach op mijn gezicht en een gevoel van oprechte waardering.

Als je voor Triple werkt, kun je er zeker van zijn dat er altijd veel aandacht is voor je persoonlijke ontwikkeling. Elke acht weken bespreek ik de afgelopen periode met mijn managers en kijken we vooruit naar de komende weken. Dit zijn open dialogen waarin ik constructieve feedback ontvang over mijn technische vaardigheden en ook over onderwerpen zoals communicatie en samenwerking. Mijn inbreng is hier uiterst belangrijk en ik kan deze gesprekken zo waardevol maken als ik wil. Als je je ontwikkeling serieus neemt en tijd besteedt aan voorbereiding, zul je grote vooruitgang boeken bij Triple.

Nu de lockdown is opgeheven, gaan steeds meer mensen weer naar kantoor. Er is weer meer ruimte om sociaal contact te hebben. Triple staat bekend om zijn fantastische vrijdagmiddagborrels. Dit is een element dat ik persoonlijk enorm waardeer. Nu ze weer zijn opgestart, kan ik bevestigen dat hun goede reputatie klopt. De eerste paar feestjes sinds de lockdown zijn al gevierd en wat mij betreft kunnen ze de boeken ingaan als een groot succes. Ik kijk nu al uit naar de volgende feestjes!

De transformatie

Ik ben in slechts één jaar tijd van student naar professional gegaan. Als je me een jaar geleden had verteld dat ik de enige webontwikkelaar zou zijn die voor een regionale publieke omroep werkt, had ik het benauwd gekregen. Maar als gevolg van het geleidelijke opbouwen in het inwerkproces, heb ik weinig stress ervaren en voel ik dat deze rol perfect bij me past.

Het zien van mijn veranderingen live gaan en het ervaren van tevreden klanten geeft me grote voldoening. En ik ben niet alleen gegroeid in mijn technische vaardigheden. Het rondlopen als werknemer in een grote organisatie, omgaan met A-klanten en met hen samenwerken; dit zijn vaardigheden die ik voor het leven heb verworven. Deze vaardigheden omvatten communicatie, planning, verantwoordelijkheid, overtuigingskracht en nog veel meer.

En dit is pas het begin. Voor de toekomst heb ik nog niet helemaal besloten welke richting ik op wil, maar ik oriënteer me al op twee gebieden, een technische en een conceptuele. Gelukkig krijg ik begeleiding van verschillende mensen die oprecht geïnteresseerd zijn om betrokken te zijn. Ik hoop dat mijn doelen steeds duidelijker worden in het komende jaar. In ieder geval zijn er bij Triple volop mogelijkheden voor groei als organisatie. Wanneer je ambitie toont, staat iedereen klaar om je te helpen.

Meer verhalen van Tripelaars

Waardevolle lessen die ik heb geleerd als toekomstige Tech Lead

Rick Buter

Hoe Triple helpt om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen

Doorgroeien bij Triple

Sanjay combineert QA Engineering met zijn DJ carrière

Collega's in de spotlight